Skip to Content

Novosti

Dežurstvo HGSS-a na Škrapingu, 9.3.2019.

U subotu je održan 14. Škraping na otoku Pašmanu na kojem je HGSS stanica Zadar tradicionalno prisutna na osiguranju učesnika. I ove godine dobro posjećena utrka privukla je preko 1 200 natjecatelja u tri kategorije: challenger, active i lihgt. Lijepo vrijeme doprinijelo je odličnoj organizaciji. Utrka je prošla bez ozlijeđenih natjecatelja usprkos zahtijevnom terenu otočkih škrapa. Svega nekoliko intervencija imali su spašavatelji zbog umora i odustajanja nekoliko sudionika.

Noćna akcija na Crnopcu, 2.-3.3.2019.

Dežurni spašavatelj HGSS Stanice Zadar zaprimio je u subotu 02.03.2019.u 21.25h poziv u akciju spašavanja posredstvom centra 112 . Radilo se o dvoje planinara koji su se nalazili pod grebenom
Crnopca, od kojih je jedna osoba iscrpljena i ne može nastaviti kretanje prema planinarskom skloništu Crnopac. Oni su ranije toga dana krenuli iz pravca Prezida preko vrha i grebena Crnopca prema svome odredištu na planinarskom skloništu. Prešavši greben, na sjevernoj padini shvaćaju da je dobar dio staze zaleđen, pod snijegom i vrlo opasan za silazak. Pošto nisu imali opremu za planinarenje u zimskim uvjetima planinari su pokušali naći lakši put, ali ubrzo su zaključili da je jedina opcija poziv prema centru 112.
Sedmeročlani tim spašavatelja krenuo je iz Zadra u 22:00 sata. Terenskim vozilom uspjeli su se probiti do „donjeg parkinga“ ceste prema Crnopcu idakle su nastavili pješke prema Velikom Batu, gdje su se prema dojavi nalazili unesrećeni planinari. Teren je bio jako zahtjevan za kretanje, sa izmjenama kvalitete sniježne podloge što je dosta otežalo pristup kao i silazak s unesrećenima. Dolaskom do unesrećenih planinara oko 01:45, započinje dugotrajno i iscrpljujuće spuštanje prema planinarskom skloništu. Obzirom da je jedna osoba bila u dosta lošem stanju, iscrpljena i vidno pod stresom, odlučeno je da je spuštamo navezanu na svakoj „sumnjivoj“ strmini. Izmjenjivali su se gelenderi, sidrišta, izrada stepenica u ledu itd. Na planinarsko sklonište Crnopac unesrećeni su dopraćeni u 04:45 h, gdje su se ostali odmoriti i okrijepiti, a spašavatelji su krenuli prema vozilima i u Zadar došli u 06:40h. S planinarima je dogovoreno da nazovu na dežurni broj Stanice Zadar kada se naspavaju i odmore. U 10:00h ujutro planinari javljaju da su u dobrom stanju i da kreću prema svom vozilu. Time se završila još jedna fizički izuzetno teška akcija spašavanja HGSS-a stanice Zadar.
Ovim putem još jednom apeliramo na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu gdje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu. Da izlete planiraju u skladu sa svojim znanjem i iskustvom i da bez odlaganja zovu pomoć ako smatraju da im je potrebna.

 

 

 

Uspješna potraga na području Sukošana, 29.-30.1.2019.

Jučer se u Sukošanu u oko 14 sati iz kuće udaljila starica, otkad joj se gubi svaki trag. HGSS stanica Zadar dobila je poziv da se uključi u potragu kasno naveče u 22.30 kada su obavješteni svi članovi. Kako tu noć nije bilo rezultata potraga je nastavljena ujutro.

U 10:00 HGSS-ov spašavatelj vodič sa psom pronašao je osobu živu. Osoba je pronađena 2km od zadnjeg mjesta
viđenja u blizini pruge. Nakon pronalaska nestala je predana HMP na daljnju obradu.

Nakon potrage sa sretnim završetkom, željeli bi smo pohvaliti mještane općine Sukošan koji su se
odazvali u velikom broju (preko 100 ) i pokazali veliko srce i volju za pomoć. Ovakva suradnja je uvijek
dobro došla i hvale vrijedna.

Radni vikend za HGSS stanicu zadar, 26.-27.1.2019.

Ovaj vikend stanica Zadar održala je dvodnevnu vježbu turno skijanja na području Dušica na Velebitu. Deset pripadnika stanice od kojih tri spašavatelja i sedam pripravnika odradili su vježbu kao pripremu i provjeru spremnosti članova koji bi uskoro trebali pohađati tečaj zimskih tehnika spašavanja u trajanju od sedam dana na Platku.

 U isto vrijeme dobili smo i dojavu o izgubljenom planinaru na području Ivinih Vodica. Na sreću njegov prijatelj ga je uspio naći prije nego su spašavatelji krenuli. Ostao je na putu do skloništa bez rasvjete.

Molimo sve planinare da provjere svoju opremu prije kretanja u planinu.

Trening potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske, 25.-27.1.2019.

Od 25. do 27. siječnja u organizaciji Komisije za potrage i lavine HGSS-a i u domaćinstvu HGSS Gospić održan je redovni trening potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Nakon nekoliko godina vremenski uvjeti bili su idealni za održavanje niza vježbi vezanih uz traženje osoba stradalih u lavinama. Tako su potražni timovi tijekom subote i nedjelje na području Baških Oštarija stjecali nova i održavali postojeća znanja kako bi u slučaju lavina mogli pomoći unesrećenima.

Na vježbi su sudjelovala i dva potražna tima Stanice Zadar, a jednom od njih ovo je bio prvi trening u organizaciji Komisije za potrage i lavine. Naši psi i ovaj put su pokazali odličan rad, što je rezultat konstantnog treniranja i suradnje potražnih timova, usvajanja novih znanja i školovanja, a sve kako bi se održavala njihova visoka razina spremnosti za buduće potražne akcije.