Skip to Content

Novosti

Uspješna potraga na području Sukošana, 29.-30.1.2019.

Jučer se u Sukošanu u oko 14 sati iz kuće udaljila starica, otkad joj se gubi svaki trag. HGSS stanica Zadar dobila je poziv da se uključi u potragu kasno naveče u 22.30 kada su obavješteni svi članovi. Kako tu noć nije bilo rezultata potraga je nastavljena ujutro.

U 10:00 HGSS-ov spašavatelj vodič sa psom pronašao je osobu živu. Osoba je pronađena 2km od zadnjeg mjesta
viđenja u blizini pruge. Nakon pronalaska nestala je predana HMP na daljnju obradu.

Nakon potrage sa sretnim završetkom, željeli bi smo pohvaliti mještane općine Sukošan koji su se
odazvali u velikom broju (preko 100 ) i pokazali veliko srce i volju za pomoć. Ovakva suradnja je uvijek
dobro došla i hvale vrijedna.

Radni vikend za HGSS stanicu zadar, 26.-27.1.2019.

Ovaj vikend stanica Zadar održala je dvodnevnu vježbu turno skijanja na području Dušica na Velebitu. Deset pripadnika stanice od kojih tri spašavatelja i sedam pripravnika odradili su vježbu kao pripremu i provjeru spremnosti članova koji bi uskoro trebali pohađati tečaj zimskih tehnika spašavanja u trajanju od sedam dana na Platku.

 U isto vrijeme dobili smo i dojavu o izgubljenom planinaru na području Ivinih Vodica. Na sreću njegov prijatelj ga je uspio naći prije nego su spašavatelji krenuli. Ostao je na putu do skloništa bez rasvjete.

Molimo sve planinare da provjere svoju opremu prije kretanja u planinu.

Trening potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske, 25.-27.1.2019.

Od 25. do 27. siječnja u organizaciji Komisije za potrage i lavine HGSS-a i u domaćinstvu HGSS Gospić održan je redovni trening potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Nakon nekoliko godina vremenski uvjeti bili su idealni za održavanje niza vježbi vezanih uz traženje osoba stradalih u lavinama. Tako su potražni timovi tijekom subote i nedjelje na području Baških Oštarija stjecali nova i održavali postojeća znanja kako bi u slučaju lavina mogli pomoći unesrećenima.

Na vježbi su sudjelovala i dva potražna tima Stanice Zadar, a jednom od njih ovo je bio prvi trening u organizaciji Komisije za potrage i lavine. Naši psi i ovaj put su pokazali odličan rad, što je rezultat konstantnog treniranja i suradnje potražnih timova, usvajanja novih znanja i školovanja, a sve kako bi se održavala njihova visoka razina spremnosti za buduće potražne akcije.

Spašavanje planinarke na vrhu Poštak, 26.12.2018.

Danas u 13:00 dežurni telefon Stanice Zadar dobija dojavu o planinarki na vrhu Poštak koja ima simptome slične srčanom infarktu. Odmah po dojavi zemaljska ekipa HGSS Stanice Šibenik ispostave Knin upućuje se na mjesto događaja kao najbliža ekipa toj lokaciji. Prema informacijama s terena radilo se o ženskoj osobi koja se žalila na bolove u prsištu te povremene gubitke svijesti zbog čega je akcija okarakterizirana kao hitna. Stoga se odmah upućuje poziv helikopterskoj komisiji HGSS-a sa zahtjevom za helikopterskim transportom unesrećene osobe. Paralelno sa te dvije ekipe kreće i zemaljska ekipa Stanice Zadar.

Dolaskom na mjesto događaja zemaljska ekipa obavlja medicinsko zbrinjavanje te po dolasku helikoptera unesrećenu predaju ekipi letača spašavatelja HGSS-a među kojima je i liječnica. Unesrećena je nešto iza 16 sati predana timu u KBC Firule na daljnju medicinsku obradu.

U akciji spašavanja sudjelovali su članovi HGSS stanica Šibenik, Split i Zadar.

    

Izvađen pas iz jame u Kožinu, 14.11.2018.

Na poziv vlasnice, preko centra 112, dvoje spašavatelja izvukli su psa iz jame u Kožinu. Nakon što su ga izgubili iz vida vlasnici su ga duže vremena tražili i uspijeli ga naći u jami. Pas, točnije kujica, je bila na 7 m dubine u jami promjera jednog metra. Neozljeđena, ali dovoljno duboko da nije mogla sama izaći. Spašavatelji su se spustili u jamu i brzo je izvukli na sigurno. Vesela kujica vraćena je zahvalnoj vlasnici koja ju je saznajemo udomila iz zadarskog azila.