Skip to Content

Novosti

Osiguranje mise za poginule u Domovinskom ratu na Svetom Brdu, 16.6.2018

HGSS Stanica Zadar je na zamolbu  PD Pinklec iz Svete Nedelje i Ustanove za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi” u subotu 16.06. osiguravala uspon i misu na Sv Brdu. Na usponu  je sudjelovalo stotinjak planinara i ratnih veterana domovinskog rata.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta  misa za poginule hrvatske branitelje na Velebitu, koja je trebala biti održati na vrhu Svetog Brda, održana je ispred skloništa na Dušicama. Nakon mise sudionici su krenuli nazad prema prijevoju Mali Alan. Prilikom povratka je je zatražena pomoć od nekoliko sudionika uspona, te su terenskim vozilom Stanice Zadar prebačeni do njihovih vozila. Osiguranje je završilo  povratkom svih sudionika na prijevoj Mali Alan, te polaganjem vijenaca na spomen obilježje civilima i braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

20180616_153428    20180616_121718

4. ljetna škola zajednice tehničke kulture u PP Telašćica na Dugom otoku, 19.6.2018.

Već 4. godinu za redom stanica Zadar odrađuje edukaciju i radionice, unutar programa ljetne škole zajednice tehničke kulture u PP Telašćica na Dugom otoku.
Ove godine prezentirali smo rad, nastanak i djelovanje HGSS-a, kartografiju, orijentaciju, prvu pomoć i potrage.
Napravili smo malu vježbu, potrage i spašavanja unesrećene osobe u kojoj su polaznici škole tražili, pružili prvu pomoći transportirali osobu priručnim sredstvima.
Prezentirali smo i spelo tehnike, te napravili tirolsku prečnicu kojom smo spuštali polaznike. 
Sudjelovanjem na ovakvim radionicama i prezentacijama trudimo se djelovati preventivno, te tako spriječiti i smanjiti broj naših intervencija koje su prvenstveno izazvane neodgovornim unnamedponašanjem čovjeka. Isto tako moramo pohvaliti polaznike ove škole koji su pokazali zavidnu razinu znanja prve pomoći i orijentacije što će im uvelike pomoći i olakšati nastave li svoj boravak u prirodi prakticirati i u budućnosti.

5. međunarodni trening potražnih pasa, 14.-17.6.2018.

d 14. do 17. lipnja u Istri je održan 5. međunarodni trening potražnih pasa, u organizaciji Područne vatrogasne zajednice Poreč, Rovinj i DVD-a Višnjan.

Tijekom tri dana, potražni timovi, odnosno 42 vodiča i 49 pasa, podijeljeni u nekoliko skupina na raznim lokalitetima odradili su niz zahtjevnih vježbi pod budnim okom instruktora.

Na treningu su sudjelovala i dva potražna tima Komisije za potrage i lavine HGSS-a iz stanica Zadar i Slavonski Brod koji su radili u šumama u blizini Vrsara i Višnjana gdje je ujedno i bila smještena baza.

Unatoč jako toplom vremenu vježbe su uspješno odrađene, te su se naši timovi u nedjelju vratili u svoje stanice bogatiji za još jedno iskustvo koje će imati prilike dalje nadograđivati na svojim tjednim, odnosno mjesečnim treninzima koje u posljednjem vikendu svakoga mjeseca organizira Komisija za potrage i lavine HGSS-a.20180616_105526

Akcija u Bračnom smijeru Anića kuka, 8.6.2018.

Još jedna akcija zadarskih spašavatelja u NP Paklenica.

Britanska naveza prenoćila je u Bračnom smijeru na zapadnoj stijeni Anića kuka. Kako se ni ujutro nisu mogli orijentirati zatražili su pomoć spašavatelja. Troje članova HGSS-a Zadar pomoglo im da sigurno siđu.

Potražna akcija za psihički bolesnom osobom, 4.6.2018.

04.06.2018.U popodnevnim satima na dežurni telefon HGSS-a Stanice Zadar dolazi zahtjev za pomoć u potrazi za osobom koja je u teškom psihičkom stanju, a navodno se nalazi na prostoru Zelengrada u Medviđi. Osoba je psihijatrski  liječena, u svađi je sa obitelji koja nije prijavila nestanak, a napustio je mjesto boravišta Lišane Ostrovičke, te se sa vozilom uputio u smjeru Obrovca.

Članovi HGSS-a su izašli na teren sa dva potražna psa i pretražili teren oko zadnjeg mjesta viđenja. Kako se karakter potrage, nakon prikupljenih informacija, sveo na potjeru odustalo se od klasičnih potražnih tehnika. Sugerirano je da policija  prođe terenom u civilnom vozilu ili da pozovu lovce koji imaju iskustva u potjerama.

05.06. 2018. primili smo obavijest od policije da je traženi sam prišao policajcima u civilnom autu oko 10h, dezorijentiran i bez sjećanja na protekle dane.