Skip to Content

Novosti

Vitrenik, lom noge 10.11.2017.

Poljska penjačica zadobila je tešku ozljedu noge nakon što joj se odronila veća stijena u smijeru Skalinada u NP Paklenica. Spašavatelji su dopenjali do nje i spustili je u podnožje te nosilima transportirali do ceste gdje je predana hitnoj medicinskoj pomoći.IMG-3d4cd66fec70b3e67cfe154d42beae85-V

Potraga Maslenički most, 2.-3.11.2017.

 

Peti dan od prijavljenog nestanka nastavlja se potraga za nestalim pilotom na području Maslenice.

U četvrtak su u potrazi osim policijskih službenika Policijske uprave zadarske, ronioca specijalne policije iz Splita i Rijeke, djelatnika Lučke kapetanije, sudjelovali ronioci JVP Grada Zagreba, 15 pripadnka HGSS-a iz stanica Zadar, Karlovac, Gospić i Zagreb s tri plovila, morskim skuterom i jednim potražnim psom te lokalni ribari. Područje potrage nadlijetali su i Pilatus te helikopter Hrvatske vojske.

U petak se potraga nastavlja pretraživanjem Novskog ždrila, Novigradskog mora i Velebitskog kanala. U potrazi sudjeluje 10 pripadnika HGSS-a iz više stanica sa četiri plovila.

 

 

 

Centralni kamin, Veliki ćuk 2.11.2017.

Paralelno sa akcijom potrage za tijelom u moru na području Maslenice, članovi HGSS-a Stanice Zadar odradili su još jednu akciju u NP Paklenica.

U 18:00h od strane djelatnika NP Paklenica stiže poziv na dežurni telefon. Radi se o 4 strana državljanina koji su zapeli u mraku zadnje dužine smijera Centralni kamin u Velikom Ćuku. Pošto ih je uhvatila noć, a samo jedna osoba je imala potrebnu rasvijetu nisu mogli samostalno izaći iz smijera i sigurno se spustiti u podnožije stijene.  6 Spašavatelja iz Zadra i 1 iz Zagreba pristupa penjačima odozgo.  Uz asistenciju spašavatelja penju zadnju dužinu i u 23:00h se spuštaju do tunela NP Paklenica.

Još jedna akcija zbog ne odgovornosti i ne znanja penjača koja se mogla jednostavno izbjeći da su imali osnovnu opremu.
Svaki polaznik opće planinarske ili alpinističke škole na prvim satovima nastave uči upravo o osnovnoj opremi potrebnoj za boravak u planini. Između ostalog tu je i čeona lampa koje svojom težinom sigurno ne ometa pri penjanju.
 IMG-52024585a09a427adcae162c6578b779-V

 

Soliranje 28.10.2017.

Na poziv službe 112 dežurni spašavatelji u NP Paklenica krenuli su u pomoć domaćem penjaču koji je odlučio solirati 150 metarski smjer Krele. Iako je soliranje zabranjeno u NP Paklenica ne rijetko se penjači odluče upustiti u takve aktivnosti. Radi se o penjanju bez partnera i bez osiguranja. Na sreću ovaj put osoba je prošla bez ozljeda, ali to je samo pitanje vremena ukoliko nastavi sa ovim načinom penjanja. Penjači moraju biti svjesni ne samo svoje sposobnosti penjanja već i toga da je vapnenačka stijena prilično podložna eroziji i krta. U takvim okolnostima nesreće su vrlo moguće teIMG_20150509_144442 zbog toga apeliramo da se ne upuštate u takve avanture.

Potražna vježba HGSS Stanica Zadar

Tijekom proteklog vikenda, 21.-22.10., na području Starigrada HGSS Stanica Zadar održala je redovnu godišnju potražnu vježbu.

Tom prilikom okupilo se 28 članova iz Stanice Zadar te iz stanica Rijeka, Zagreb i Ogulin među kojima i članovi Komisije za potrage i lavine HGSS-a koji su tijekom subote održali teorijski dio vježbe. Obrađene su teme tijeka potražne akcije, način rada i uloga potražnih pasa u potražnim akcijama te prikupljanje informacija nužnih za pokretanje i vođenje akcije.

U nedjelju je bio predviđen rad na terenu koji je uključivao vježbu potrage za nestalim planinarom. Prvi timovi, među kojima i tri potražna tima sa psima, na teren su izašli u 9.20 sati, a nestala osoba pronađena je u 11.40.2017-10-22 08.37.57

U svrhu povećanja učinkovitosti akcija potraga i spašavanja Stanica Zadar nastoji koristiti sve moguće dostupne tehnologije. Na samoj vježbi pored drona za pretragu iz zraka korištena je i digitalna radio mreža Odašiljača i veza d.o.o. “Cronect” pomoću koje se odvijala komunikacija između voditelja potrage i ekipa koje su se nalazile na terenu u zonama potrage. Jedna od korisnih osobitosti ove radio mreže je ta da je voditelj potrage u realnom vremenu mogao pratiti ekipe na terenu pomoću GPS pozicioniranja radio uređaja koje su timovi koristili. Na ovaj način voditelj potrage je mogao odmah vidjeti mjesto pronalaska nestale osobe te najbliže timove usmjeriti prema mjestu pronalaska. Za napomenuti je da se korisnim pokazala i mogućnost snimanja komunikacije i kretanja timova u samoj akciji potrage.

Po povratku svih spašavatelja u bazu, napravljena je analiza vježbe koja je ocjenjena vrlo uspješnom.

Na ovaj način zadarski spašavatelji i njihovi kolege iz drugih stanica imali su priliku izmijeniti svoja iskustva u potragama te ih primijeniti na terenu što će sigurno pridonijeti POTRAGA 1povećanju razine znanja i spremnosti na sudjelovanje u ovakvim vrstama akcija koje su jedne od najčešćih na području cijele Hrvatske.

HGSS Stanica Zadar